Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. – Digital & Open Knowledge Track

5363621865 722d247fe5 o Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

LAB: Ciutat oberta, cocreació i memòria col·lectiva

Què és una ciutat oberta? Com podríem obrir a la construcció col.lectiva l’imaginari i la memòria de la ciutat? Com es dirien els carrers de Barcelona si la història hagués reconegut aquest mèrits de col·lectius dels quals avui no es sap gaire?

RESULTATS DE LA JORNADA – 20 Oct. 2018

Què HEM VOLGUT FER

La “Wiki-Data-Thon” Ciutat Oberta 2018 ha tingut lloc dins de la biennal de pensament Ciutat Oberta de Barcelona.
Entre d’altres coses, ens hem proposat revisar el nomenclàtor de noms de carrers de Barcelona i la distribució geogràfica de la memòria dels processos col·lectius, i en particular aquells vinculats a les dones. He treballat amb varies fonts de dades i editarem la Viquipèdia sobre allò relatiu als processos de col·lectius a Barcelona, la història del procomú a la ciutat des d’una perspectiva de gènere i la seva presència a l’espai públic. Hem viscut el repte de visualitzar la ciutat amb mapes i noms de carrers i de llocs que recuperaran històries passades, fets i personatges històrics, la memòria d’esdeveniments i fenòmens cocreats propis d’una ciutat oberta a la seva propia reinvenció.
1470399671 SEO Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

Visualitzar la Barcelona actual

Com està construïda la memòria de la ciutat a través dels noms dels seus carrers, és a dir a través del seu nomenclàtor? Quants carrers estan dedicats a processos d’implicació col·lectiva amb la ciutat? Quants carrers dedicats a dones hi ha a la ciutat? Qui són aquests homes i dones? Aquest és un dels temes que hem posat sobre la taula, i veurem sota quins eixos i fets està construïda la ciutat de Barcelona.

1470399656 Branding Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

Recopilar i prioritzar coneixement: fonts d’informació i datasets

Amb la finalitat de recuperar la història dels processos col·lectius d’implicació i cocreació de la ciutat, i en particular aquells lligats a les dones i la presència femenina a la història de Barcelona, així com la història de la producció col·laborativa de la ciutat, hem treballat amb persones expertes en les matèries per debatre què volem posar de relleu, i millorar la informació pública que hi ha a la Viquipèdia i a fons de dades obertes.

1470399674 App Development Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

Repensar què vol dir la cocreació de la ciutat

Les noves tecnologies han facilitat noves oportunitats i reptes per cocrear coneixement i construir col·lectivament la memòria. Barcelona és una de les ciutats amb més història de processos col·lectius, i puntera en comunitats de creació procomuns. Hem volgut valoritzar i visibilitzar aquest casos a partir de la seva presència de conceptes associats i exemples clau. Aquesta línea ha proposat nodrir-se dels materials i bases de dades del projectes europeus P2Pvalue, DECODE i del projecte Cultura Viva sobre cultura col·laborativa.

1470399614 Social Media Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

Inventar un mapa obert de Barcelona

Hem treballat en un mapa i una denominació imaginària dels espais públics de Barcelona, incorporant informació fruit del treball conjunt. Hem publicat aquesta informació a un repositori de dades i al Nomenclàtor creat a la sessió, aportant de manera constructiva i reflexiva a diferents articles de l’enciclopèdia oberta, per tractar de millorar-los o fins i tot fer-ne de nous. Hem treballat sobre un conjunt de dades obertes i n’hem cercat de noves, matèria primera amb que descobrir més de la ciutat.

PROGRAMA*

10:20h Registre i apertura d’espai de cura per a la canalla**

10:30h Presentació de la jornada Ciutat Oberta, Cocreació i Memòria. Història i valorització dels processos de cocreació col·lectiva a la ciutat de Barcelona.

11:15h Presentació de la visualització del mapa de la Ciutat de Barcelona (anàlisi del nomènclator de la ciutat). En quina mesura estan presents processos de cocreació de la ciutat? Com és de masculina i femenina la ciutat? Quines professions i fets es recorden? Presentació de les dades de Barcelona OpenData Iniciative i anàlisi segons Design Justice a càrrec de LiquenDataLab, presentació de TheDataPlace i datasets allotjades al repositori obert digital.

12:00h Llançament de reptes de la jornada.

Inici de la wiki-data-thon sobre la història de la Barcelona oberta i cocreada. Sessió activa de recopilació de dades, debat entre grups, volcatge i preparació per pujar amb bots a la Wikipèdia i publicació de dades en obert,

[Hi haurà lliure accés per les persones participants a entrepans i fruites que posarem a disposició sense tenir un horari marcat, amb moments flexibles per als grups de parar per dinar o descansar]

16:45h Presentació de casos/data sets i visualització de dades sobre la producció col·lectiva a la ciutat i la recuperació de la memòria col.lectiva: nomenclator de ciutat i altres mapeigs de ciutat cocreats.

17:30h Debat sobre el paper de les noves tecnologies i com ofereixen nous reptes i oportunitats per repensar la creació i la memòria.

* En constant construcció 🙂

** L’espai de cura/ludoteca està limitat, cal indicar al formulari que es necessita aquest servei. No inclou donar el dinar als nens. Es donarà una fitxa a omplir als pares en arribar. 

1470399594 Web Design Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track

REPTES PER LA JORNADA

“Wiki-reptes”

Pel que respecta a articles de la Viquipèdia, en la seva edició en català, a sota pots accedir a la pàgina que està recollint tots aquells exemples del que hem volgut desenvolupar amb motiu de la trobada:

“Data-reptes”

  • Visualitzacions de Barcelona a partir del nomenclàtor actual (fruit del tractament de la base de dades del Nomenclàtor municipal).
  • Visualització de la Barcelona imaginària amb nous noms de carrers.
  • Pujada al portal de dades obertes dels datasets creats per la la jornada sota la paraula clau “Barcelona” (web en desenvolupament).

Organitzat per:

cropped Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
uoc Rl in3 horitzontal peque 1 Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
LogoCiutatOberta 2 Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
bcn Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
En col·laboració amb:

dalt1 Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
viquidonesUPF Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
Liquen fondo claro Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
Header1 Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
logo lid Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
LOGO nobase 3L01 mod Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
2018 07 09 044129.192803tdplogowithtext 1 Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track
900px Logotip teixidora 1024px Biennal Ciutat Oberta – 20 Oct. - Digital & Open Knowledge Track