La Càtedra Barcelona UOC en Economia Digital: Per una economia col·laborativa centrada en el benestar de les persones i el dret a la ciutat (Càtedra_Oberta) és fruit de l’acord entre la Universitat Oberta de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa i és dirigida pel grup de recerca Dimmons (Internet Interdisciplinary Institute).
La Càtedra_Oberta té com a missió l’impuls d’accions estratègiques, connexions, dinàmiques de treball i instruments per afavorir que les polítiques públiques i l’ecosistema de les ciutats puguin afrontar els reptes de l’economia de plataforma i aprofitar les seves oportunitats pel seu desenvolupament i democratització a partir de la recerca acció, la cocreació de polítiques públiques, l’impuls empresarial i la formació.
Aquesta càtedra està adscrita a la Gerència d’Àrea d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica (Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Política Alimentària) i Barcelona Activa (Direcció Operativa d’Innovació Socioeconòmica). A més, hi participaran de manera activa la Gerència d’Urbanisme, la Gerència Municipal (Direcció de Transversalitat de Gènere), la Gerència d’Urbanisme i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), entre d’altres.
La voluntat d’incidència té com a objectius en polítiques públiques:
- Aterrar la Declaració de Sharing Cities en economia de plataforma en les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona, afavorint ulteriors col·laboracions amb i entre ciutats internacionals, de tal manera que Barcelona continuï sent un referent internacional en l’àmbit (Part del pacte de Govern 2019).
- L’Agenda 2030 per la sostenibilitat global.
- Barcelona Green Deal pel desenvolupament de l’economia digital de la ciutat.
- Estratègia de Ciutat en Economia Social i Solidària 2030 i el Pla impuls ESS 2020-2023, per la democratització social de l’economia.
- Pla per la justícia de gènere, per un model econòmic amb perspectiva de gènere i compromís feminista.
- Pla Barcelona Ciència 2020-2023, com una càtedra “oberta” que vol innovar en l’acció conjunta entre una institució de Govern i una de coneixement.
Per tal de donar compliment a la missió definida anteriorment, les activitats que desenvolupa la Càtedra_Oberta poden adoptar -amb caràcter enunciatiu i no limitatiu- les formes següents:
Activitats de Recerca, des d’un apropament de recerca acció:
- Definició i desenvolupament de línies de recerca conjunta pel desenvolupament de visió i marcs de referència davant dels nous reptes i oportunitats i la generació de recerca empírica resultant en dades i evidències que informen les accions a emprendre.
- Cooperació en l’obtenció de fons de recerca en les línies definides a la Càtedra_Oberta.
- Activitats de creació i transferència de coneixement (Realització de jornades i publicacions).
Activitats d’impuls empresarial:
- Suport al desenvolupament, al treball en xarxa i a la projecció local i internacional d’iniciatives econòmiques de Barcelona i de l’ecosistema local.
- Creació de programes i de recursos útils per l’emprenedoria i l’escalabilitat d’iniciatives econòmiques.
- Afavorir el gir col·laboratiu i democràtic de la indústria com ara intervenint en els grans esdeveniments tecnològics de la ciutat.
Activitats de cocreació de polítiques públiques:
- Nodrir l’ecosistema i la creació de ponts i connexions significatives de la comunitat local
- Afavorir vies per la cocreació de polítiques públiques
- Afavorir col·laboracions internacionals i accions conjuntes entre ciutats: La Càtedra_Oberta seguirà atentament les principals tendències mundials, afavorint la projecció internacional i enxarxament de Barcelona i la creació d’accions conjuntes entre ciutats a partir del Programa Sharing Cities Task Force, resultant de la Sharing Cities Summit 2018
- Intervenir al debat públic i als mitjans de comunicació locals, estatals i internacionals amb l’objectiu de projectar Barcelona al món
Activitats de Formació:
- Oferta formativa en les línies definides a la Càtedra_Oberta
- Test d’autoavaluació amb el DigiTest per veure on són en el seu procés de digitalització
- DigiDieta, tot un seguit de píndoles formatives en obert per complementar la seva formació.
- Realització de tesis doctorals en règim de doctorats industrials
- Plans de pràctiques en les parts i en empreses.